Ook tijdens de Avond 4 Daagse Rheden zijn de verkeersregelaars weer aktief om de wandelaars veilig te begeleiden over verkeerspunten op de route.

Evenementen Verkeersregelaar, dat kan iedereen worden. In principe is een cursus via het internet daar al voldoende voor. Dat je met zo’n cursus het verkeer ook echt kunt regelen is wat ons betreft daarmee nog niet gezegd, immers, zonder ook maar één keer op de weg te hebben gestaan, kun je toch Verkeersregelaar zijn geworden. Vergelijk het met een vaarbewijs. Om een vaartuig wat harder kan varen dan 20 km per uur te mogen besturen heb je een vaarbewijs nodig. Echter, zónder ook maar één keer op het water te zijn geweest met een rubberbootje, mag je met dat vaarbewijs een pleziervaartuig tot 25 meter besturen; praktijkervaring is daarbij géén onderdeel van de toets.
Tsja… zo zijn de regels nu eenmaal…

De verkeersregelaars van Rheden voor Oranje en van Stichting Avond 4 Daagse Rheden hebben sinds vorig jaar de handen ineen geslagen. Van hun verkeersregelaars is nu één grote pool gemaakt met daarin een ruim aanbod van regelaars. Vorig jaar hebben zij een vuist gemaakt en richting de Gemeente Rheden gesteld dat enkel een schriftelijke cursus niet voldoende kan zijn. Praktijk ervaring, dát telt. Daarbij is het ook verstandig om eens iemand anders mee te laten kijken naar jouw handelen op de weg. Doe jij het wel veilig? Waarin kun jij jezelf verbeteren? 

Tijdens de eerste drie dagen van de 4 daagse werd er dan ook op een aantal plaatsen op de Arnhemse Straatweg instructie gegeven door een instructeur en een oud politieagent. Niet aan de Rhedense verkeersregelaars, maar aan regelaars uit o.a. Dieren en Doesburg. Dat zo’n praktijk instructie voor een aantal geen overbodige luxe was bleek wel uit het feit dat er toch een aantal maal een gevaarlijke situatie is ontstaan waarbij auto’s recht tegenover de wandelaars kwamen te staan. Vanzelfsprekend zijn dat natuurlijk ook de leermomenten en zijn betreffende regelaars op hun handelen aangesproken. Overigens is dat ook een reden waarom het goed is zo’n cursus niet in je eigen vertrouwde dorp te geven waar je met de wegen bekend bent. Een willekeurig kruispunt in een dorp afzetten is heel wat anders dan op een drukke rotonde staan. Ook alle Verkeersregelaars van RVO en A4D zullen gaan deelnemen aan een praktijkinstructie elders in de Gemeente Rheden.

Donderdagavond, de 4e en tevens laatste dag van de Avond 4 daagse, zijn er géén verkeersregelaars in opleiding op de weg, en zal de pool van RVO en A4D de honneurs waarnemen.