Dankzij sponsoring van dhr. Westdijk van Pannekoekhuis Strijland uit Rheden kan Rheden voor Oranje melden dat we dit jaar weer een Kerstboom zullen hebben op het plein bij de Pomp!

 

Vroeger
In het verleden hebben we ook een boom gehad op het plein, maar die werd vaak vernield. Sinds 2013 had Stichting Rheden Promotie de boom op het plein op zich genomen en is de boom gelukkig niet meer vernield. Helaas heeft die stichting in 2016 al haar activiteiten moeten staken bij een gebrek aan vrijwilligers en sponsoren (financiële middelen); een bekend probleem waar meerdere verenigingen (zo ook Rheden voor Oranje) vandaag de dag mee kampen. 
Het resultaat was dat we in 2016 géén boom meer hadden op het plein, en dat is jammer.

Taak voor Oranjevereniging?
Afgelopen jaar zijn er bij RvO meerdere berichten van mensen binnen gekomen die de boom in het dorp missen. Maar, veel verenigingen die de organisatie van zo’n project naar zich toe kunnen trekken hebben we inmiddels niet meer in het dorp. Hoewel een kerstboom niet iets is wat bij de kerntaken van een Oranjevereniging hoort, heeft RvO wel besloten deze taak op zich te nemen.
De meeste activiteiten die door de Oranjevereniging worden georganiseerd vinden plaats in de 1e helft van het jaar en wat dat betreft was er nog wel ruimte om later in het jaar er een activiteit bij te doen.

Niet vanzelfsprekend
“Even een boom regelen”, dat lijkt niets voor te stellen. “In het bos staan toch bomen zat, daar kunnen ze er vast wel een van missen”, maar, dat is toch niet het geval. Daarnaast is de boom één, maar daarna heb je ook een vrachtwagen nodig om zo’n boom grote boom bij het plein in Rheden te krijgen. Het eerst volgende is dat de boom dan ook rechtop gezet moet worden, waar weer een kraan voor nodig is.

Strijland
Rheden voor Oranje is in contact gekomen met een van haar sponsoren, dhr. Westdijk van Pannekoekhuis Strijland uit Rheden. Dhr. Westdijk was ook van mening dat we natuurlijk gewoon een mooie kerstboom op het plein moeten hebben en bood aan de kosten van de boom alsmede het transport naar Rheden te willen sponsoren.  Chapeau! 

Grotere plannen
Voor dit jaar beperken de kerstactiviteiten zich even tot ‘de kerstboom zelf’, maar voor volgend jaar is RvO voornemens om groter uit te pakken met “Kerst op het Plein”. Er zijn al ideeën boven tafel gekomen voor een markt, kraampjes, warme chocolademelk, glühwein en/of een foodtruck. Er zijn zelfs plannen voor het plaatsen van een schaatsbaan! 

Wie gaat dat betalen?
Grote plannen zijn leuk, maar, kosten ook geld. Veel geld! Om een voorbeeld te geven: de kosten van een schaatsbaan overstijgen al bijna de hele jaarbegroting van Rheden voor Oranje. Voor dit jaar is RvO al gebonden aan het (door de ledenvergadering goedgekeurde jaarplan) en kan niet zomaar geld uitgeven aan activiteiten die niet gepland zijn. Dit jaar houden we het derhalve bij een mooie kerstboom, maar voor volgend jaar gaan we onderzoeken wat mogelijk en haalbaar is, samen met de ondernemers in Rheden.  Vanzelfsprekend zullen we hulp nodig hebben van vrijwilligers en natuurlijk ook van sponsoren die de plannen financieel haalbaar moeten maken, maar, we kijken alvast vol vertrouwen uit naar volgend jaar!