In verband met het Coronavirus gaan de ontwikkelingen en maatregelen razendsnel. Tal van evenementen zoals Koningsdag in Maastricht en de Koningsspelen zijn afgelast. In Rheden zelf zijn ook evenementen en bijeenkomsten afgelast, waaronder het bevrijdingsfeest van Rheden.

De Koninklijk Bond van Oranjeverenigingen adviseert om grote publieksfeesten tijdens Koningsdag af te gelasten. Koningsdag in Rheden is juist een feest voor en door de inwoners van Rheden, waarbij we allen samen Koningsdag vieren. Het advies van de Bond is echter om dit niet door te laten gaan.

Premier Rutte heeft in zijn toespraak van maandag 16 maart ook aangegeven dat het nog maanden kan gaan duren voor het coronavirus echt onder controle is. De huidige maatregelen van het kabinet duren tot 6 april, maar gezien de uitspraak van de premier, dient er ook serieus rekening mee te worden gehouden, dat deze worden verlengd.

Alles overziende en rekening houdend met alle adviezen en verwachtingen, zien wij in redelijkheid geen andere mogelijkheid dan de viering van Koningsdag in Rheden af te gelasten. Het doet ons pijn om tot deze beslissing te moeten komen, maar uiteindelijk komt de gezondheid van eenieder op de eerste plaats.

Wij vragen iedereen in het dorp Rheden en daarbuiten om met Koningsdag wel de vlag uit te hangen en misschien het eigen huis te versieren en ook om iets te doen voor hen, die het moeilijk hebben.

Het bestuur