Elk jaar, tijdens het laatste weekend van mei  organiseert Rheden voor Oranje de Oranjefeesten in Rheden. De Oranjefeesten bestaan uit 3 onderdelen; de kermis op het Mr. B. van Leeuwenplein (van donderdag 25 mei tot en met zondag 28 mei), de Jaarmarkt op de Groenestraat (op zondag 28 mei) en het Vogelschieten op het Dorpsplein (op zondag 28 mei).

De aftrap was met de kermis. Vooraf was gehoopt op goed weer. In voorgaande jaren was het regelmatig regenachtig en een beetje zon zou wel prettig zijn. De weergoden hebben behoorlijk uitgepakt en de Oranjefeesten voorzien van stralende dagen volop zon. Dat betekende concurreren met het strand, maar er waren ook heel veel Rhedenaren en andere bezoekers, die het kermisterrein wisten te vinden en hebben genoten van een zeer geslaagd evenement.  De kermis bracht attracties voor jong en oud. Als je alleen maar wilde genieten van alle blije gezichten, kon je terecht voor een verfrissing bij Ons Huis. Het warme weer zorgde ervoor dat velen de weg naar Ons Huis wisten te vinden. Met deze kermis heeft Rheden voor Oranje velen weer een lang weekend bezorgd, waarop ze met genoegen kunnen terugkijken.

Zondagochtend vroeg werd begonnen met de opbouw van de Jaarmarkt; een evenement met name voor de volwassenen. Er werd van alles aangeboden en men kon het hart ophalen aan al het moois, dat werd uitgestald en aangeprezen. Eén kraam viel op, omdat het een ideëel doel was. Er werd aandacht gevraagd voor de Veluwse Wens Ambulance. Zij maken het mogelijk om een laatste wens in vervulling te laten gaan. Een doel dat Rheden voor Oranje van harte ook onder de aandacht wil brengen (zie: www.veluwsewensambulance.nl)

Ondanks dat het een zondag was, hebben meerdere winkeliers de mogelijkheid te baat genomen om hun deuren te openen. Het warme weer was bijvoorbeeld ideaal voor de ijssalon, maar ook voor de terrasjes, die de Groenestraat rijk is.

De Jaarmarkt werd opgeluisterd door het slagwerkensemble van het Rhedens Fanfare Corps, waardoor het volksfeest compleet werd.

Zondagmiddag was het de tijd voor het vogelschieten. Een evenement voor de liefhebber.

Er werd goed geschoten, maar de vogel bood lang weerstand. Na drie ronden waren alleen de bal en de kop er afgeschoten. De vierde schietronde werd gesponsord door Rheden voor Oranje. Maar zelfs nu hield de vogel stand. Er moest een vijfde schietronde, gesponsord door Partycentrum Ons Huis, aan te pas komen voor de vogel werd geveld. De winnaars van het vogelschieten waren: Ab Weertjes (bal), Geertjan Groot (kop), Tobias Bernds (rechtervleugel), Ryan Arts (linkervleugel en staart). De hoofdprijs ging naar de nieuwe schutterskoning: Hans Krähe.

De Oranjefeesten boden zo voor elk wat wils; voor de jeugd, voor de volwassenen en voor de liefhebbers. Het was warm, oergezellig en absoluut geslaagd. De lat ligt nu hoog voor volgend jaar; een uitdaging, die Rheden voor Oranje graag op zich neemt.