Bevrijdingsdag

Rheden 75 Jaar Bevrijd

Op 16 april 1945 trokken de geallieerden Rheden binnen en verdreven de bezetters. Rheden was weer vrij. Dit jaar is dat 75 jaar geleden en daar mag niet aan voorbij worden gegaan. Daarom zal dit op zaterdag 18 april groots worden gevierd en herdacht

Vorig najaar is er een comité geformeerd vanuit alle verenigingen, stichtingen en ondernemers, die Rheden rijk is. Aan alle deelnemers is vervolgens gevraagd wat zij konden en wilden doen om de bevrijding van Rheden te gedenken.

Rheden voor Oranje levert hier uiteraard ook haar bijdrage aan.

Zaterdag 18 april rijdt door alle dorpen in de gemeente een stoet van circa 65 oude legervoertuigen (Keep Them Rolling). Er moet nog veel gebeuren maar het programma voor die dag ziet er, met dank aan het comité, globaal als volgt uit.

De officiële opening en het hijsen van de vlag vinden op het meester B. van Leeuwenplein plaats. Bij het plein wordt een ereboog geplaatst en scouts van Scouting Rheden vormen een erehaag voor de legervoertuigen die rond 11.00 uur in het centrum van Rheden worden verwacht. Wanneer de legervoertuigen (vergezeld door o.a. een piperband, zanggroep de Starsisters en de March & Showband) het centrum van het dorp hebben verlaten zal de March & Showband een miniconcert geven. Mogelijk sluit Rhedens Fanfarecorps ook aan. Aan de overige activiteiten wordt nog gewerkt, maar er kunnen op het plein onder andere broodjes worden gebakken in een vuurton en meegedaan worden aan oudhollandse spelen. Veteranen uit Rheden zullen eveneens een rol in het programma vervullen.

In het Dorpshuis zijn er onder andere film, een (foto) expositie en werkstukken te zien van schoolkinderen. In Partycentrum Ons Huis wordt een groot feest georganiseerd. Alle bewoners van het dorp wordt die dag gevraagd de Nederlandse vlag thuis uit te hangen. Het dorp wordt verder feestelijk aangekleed (Nederlandse, Engelse en Canadese vlaggen), onder meer langs de route die KTR volgt, het winkelgebied en het meester B. van Leeuwenplein.

Het definitieve programma zal tijdig worden gecommuniceerd via de diverse media.

Reacties zijn gesloten.